دلایل ایجاد مشکل کراس‌بایت

دلایل ایجاد مشکل کراس‌بایت (علایم، درمان، عوارض)

دلایل ایجاد مشکل کراس‌بایت |کراس‌بایت (داخلتر بودن دندان های بالا نسبت به فک پایین) می‌تواند یک یا چند دندان را درگیر خود کند. علاوه بر این، کراس‌بایت را می‌توان بر اساس قدامی یا خلفی و نیز تاثیرگذاری بر یک طرف یا دو طرف دهان طبقه‌بندی کرد.

  • کراس‌بایت قدامی را نمی‌توان به عنوان حالت عکس اورجت یا اوربایت تعریف کرد. در حقیقت این مشکل با آسیب‌های اسکلتی درجه ۳ در ارتباط با پیش‌آمدگی دندان‌ها ارتباط دارد.
  • کراس‌بایت خلفی اغلب با باریک بودن آرواره و قوس بالای دندان ارتباط دارد. این مشکل می‌تواند در یک طرف یا دو طرف دهان مشاهده شود.
  • کراس‌بایت در یک طرف دهان اغلب با توجه به جابجایی موقعیت آرواره و متمایل شدن آن به یک طرف تشخیص داده می‌شود. این مشکل در صورت درمان نشدن برای یک مدت طولانی می‌تواند باعث ایجاد عدم تقارن اسکلتی در این ناحیه از بدن شود.

 

اغلب به کراس‌بایت خلفی در اصطلاح «بایت معکوس» نیز گفته می‌شود.

دلایل ایجاد مشکل کراس‌بایت


دلایل ایجاد این مشکل معمولاً ارثی بوده و ریشه ژنتیک دارد. در برخی موارد، این مشکل به خاطر تاخیر در افتادن دندان‌های شیری یا رشد غیرعادی دندان‌های دائم ایجاد می‌شود. در صورت وجود مشکلات ژنتیک، استخوان فک پایین معمولاً پهن‌تر از استخوان فک بالا خواهد بود. این شرایط می‌تواند باعث نامرتبی دندان‌ها در یک طرف یا هر دو طرف دهان شود.

در صورتی که این مشکل به خاطر تاخیر در افتادن دندان‌های شیری یا رشد غیرعادی دندان‌های دائمی ایجاد شده باشد، این شرایط فقط می‌تواند برای برخی دندان‌ها مشکل ایجاد کند. در حقیقت بعضی مواقع می‌توان مشاهده کرد دندان‌های شیری فرد به مدت طولانی در دهان باقی می‌مانند و این شرایط باعث می‌شود دندان‌های دائم پشت دندان‌های شیری و شبیه به یک ردیف دوم از دندان‌ها رشد کنند. از طرف دیگر مکیدن انگشت شست نیز می‌تواند با وارد کردن فشار به سقف دهان و ایجاد نارسایی در استخوان آن، باعث ایجاد مشکل کراس‌بایت شود. این مشکل معمولاً به خودی خود برطرف نمی‌شود و برای درمان نیازمند استفاده از روش‌های درمان ارتودنسی است.

بیشتر بخوانید
عوارض ژل سفید کننده دندان: بررسی خطرات و نکات ایمنی

در موارد نادر، تنفس کردن از دهان می‌تواند باعث ایجاد مشکل برای ظاهر آرواره شده و بر مرتب بودن دندان‌ها در دهان تاثیر گذارد. از طرف دیگر، بزرگ بودن لوزه‌ها و نیز بافت‌های لنفاوی حلق و بینی بیمار نیز می‌توانند باعث ایجاد مشکل کراس‌بایت شوند. در صورت وجود این شرایط، ممکن است کودک مجبور شود به جای بینی از طریق دهان تنفس کند. این شرایط احتمالاً برای والدین بی‌خطر به نظر می‌رسد، اما در واقع می‌تواند بر فرآیند رشد مناسب فک تاثیر منفی داشته باشد. در حقیقت هنگامی که کودک از طریق بینی تنفس می‌کند، موقعیت زبان نزدیک به سقف دهان قرار گرفته و این شرایط امکان رشد عادی را در اختیار استخوان فک قرار می‌دهد. به هر حال اگر کودک مجبور شود به جای بینی با دهان تنفس کند، زبان وی در موقعیت نامناسب و دور از سقف دهان قرار می‌گیرد و این شرایط معمولاً رشد غیر متوازن فک را به همراه خواهد داشت.

علائم


علائم کراس بایت می‌توانند عبارت از درد در هنگام جویدن غذا و نیز احساس درد در ناحیه فک و دندان‌ها باشند. این شرایط همچنین می‌تواند به نحوی بر وضعیت جویدن غذا تاثیر گذارد که مفصل گیجگاهی (TMJ) یا مفصل فک دچار التهاب شوند. در نهایت این التهاب می‌تواند باعث درد در ناحیه مفصل گیجگاهی و گاهی اوقات سردرد شود.

البته برای تشخیص دقیق مشکل کراس‌بایت باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.

عوارض


عوارض مشکل کراس‌بایت می‌تواند با ابتلا به بیماری‌های لثه و ژنژیویت، از دست دادن دندان‌ها به خاطر نامرتبی آن‌ها در دهان، و نیز وارد شدن آسیب به مفصل گیجگاهی به خاطر ابتلا به آرتروز و فرسایش سطح مفصل در نتیجه حرکت نامناسب آن همراه باشد. این شرایط در نهایت می‌تواند نیازمند استفاده از عمل جراحی برای تعویض کامل مفصل گیجگاهی بیمار باشد.

بیشتر بخوانید
کشیدن دندان قبل از ارتودنسی ؟

درمان


ارتودنسی برای کراس‌بایت

امروزه از روش‌های مختلف برای درمان مشکل کراس‌بایت استفاده می‌شود که برخی از این روش‌ها عبارت از استفاده بریس، ابزار عریض کردن فک بالا (quad helix)، پلاک‌های متحرک، ارتودنسی نامرئی، یا ماسک دلایر (Delaire mask) هستند. توجه داشته باشید درمان مورد نیاز برای رفع این مشکل باید تحت نظر متخصص ارتودنسی و با توجه به نوع و شدت کراس بایت انجام شود.

در صورتی که تنفس از طریق دهان بخشی از علت ایجاد مشکل است، معمولاً لازم است قبل از استفاده از روش‌های ارتودنسی، لوزه و بافت‌های لنفاوی حلق و بینی بیمار با عمل جراحی خارج شوند. در ادامه ابتدا از باز کننده آرواره برای بیمار استفاده شده و به این ترتیب ناحیه فک بالا با استفاده از بسط دهنده فک (maxillary expander) وسیع می‌شود. معمولاً لازم است بیمار از این ابزار در هنگام شب برای مدت چند ماه استفاده کند. در طول این مدت از یک کلید مخصوص برای تغییر وضعیت دستگاه و افزایش تدریجی فشار وارد شده به سقف دهان استفاده می‌گردد.(دلایل ایجاد مشکل کراس‌بایت)

 

پس از اینکه سقف دهان به مقدار کافی بزرگ شد، لازم است از ابزارهای ارتودنسی به منظور صاف کردن دندان‌ها استفاده شود. به این ترتیب از یک مجموعه کامل بریس برای مدت یک تا دو سال به منظور دستیابی به نتایج ایده‌آل برای بیمار استفاده خواهد شد.

 

complications), Reasons for causing the problem (symptoms, treatment, ارتودنسی برای کراس‌بایت, درمان کراس‌بایت, علایم کراس‌بایت, عوارض کراس‌بایت, کراس‌بایت
نوشتهٔ پیشین
اصلاح و درمان اپن بایت(به هم نرسیدن و فاصله بین دندان های بالا و پایین)
نوشتهٔ بعدی
روش‌های موجود برای رفع فاصله بین دندان‌ها

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.