چند مورد از فواید و مزایای ونیر کردن دندان :
فواید و مزایای ونیر کردن دندان |
- استفاده از آن روش نسبتاً محافظه کارانه ای است. چرا که در مقایسه با روکش دندان، نیاز بسیار کمتری به تراشیدن دندان میباشد.
- رنگ و خواص بازتاب نور ونیر بسیار مشابه دندان طبیعی است. به همین علت بدون این که کسی متوجه ترمیم دندان شما شود، دندانهایتان بسیار زیباتر و لبخند تان جذابتر میشود.
- از آنجایی که ونیر از جنس پورسلین ساخته میشود، مقاومت بالایی در مقابل تغییر رنگ و لکه دارد.
1- روش محافظه کارانه
روکش دندان و ونیر هر دو در اکثر موارد به یک منظور استفاده میشوند. اما در واقع این دو روش تفاوتهای زیادی با هم دارند. ونیر تنها سطح جلوی دندان را میپوشاند در حالی که روکش به طور کامل دندان را احاطه کرده و هیچ بخشی از تاج دندان دیده نمیشود. اهمیت این موضوع در آن است که برای اتصال روکش باید تمام سطح دندان تراشیده شود در حالی که برای ونیر تنها به اندازه ضخامت آن، سطح جلوی دندان تراشیده میشود. ضخامت ونیر از روکش بسیار کمتر است. پژوهشی که در سال 2002 منتشر شد مشخص کرد میزان کاهش ساختار دندان که برای ونیر لازم است تنها 3 درصد از تاج دندان را شامل میشود. تاج دندان به بخش سفید رنگ دندان گفته میشود که بالای لثه قرار دارد. با این حال در مواردی که ضخامت ونیر بیشتر باشد مقدار بیشتری از دندان تراشیده میشود. ممکن است در چنین شرایط حتی بیش از 30% تاج برداشته شود.
معمولاً ضخامت روکش دندان حدود دو میلیمتر است. این مقدار تقریباً چهار برابر ضخامت ونیر میباشد. بنابراین هنگام روکش کردن باید به همین مقدار از قطر ساختار دندان برداشته شود. توجه داشته باشید که برای روکش کردن، تنها سطح جلویی تراشیده نمیشود بلکه تمام سطوح دندان باید به همین مقدار تراشیده شود. به همین علت تفاوت زیادی ایجاد میشود. در پژوهشی که در بالا به آن اشاره شد، مشخص شد برای روکش کردن باید تقریباً 63% تا 76% ساختار دندان تراشیده شود ( این مقدار را با 3 % ونیر مقایسه کنید).
از آنجایی که معمولاً هدف دندانپزشک محافظت بیشتر از دندان میباشد، تا جایی که امکان دارد از ونیر به جای روکش استفاده میشود.
2- زیبایی بیشتر
به علت شباهت بسیار زیاد ونیر با رنگ و خصوصیات نوری دندان طبیعی، ونیر کاملاً طبیعی به نظر میرسد. علت این است که مینای دندان شفاف است و هنگامی که نور به دندان برخورد میکند، از مینا عبور کرده و به داخل دندان نفوذ میکند. هنگامی که نور، قطر لایه مینا را پشت سر میگذارد، رنگ مات لایه عاج را منعکس میکند و بازتاب میشود. لایه عاج درست در زیر مینا قرار دارد. میزان نفوذ و انعکاس نور ویژگیهایی است که باعث جلای شیشه ای دندان میشود. به همین علت ونیر به گونه ای ساخته شده است که هنگام برخورد نور با سطح آن، نور عبور میکند.
برای تعیین میزان شفافیت و عبور نور از ونیر، باید تیرگی دندان در نظر گرفته شود. در صورتی که دندان زرد یا تیره رنگ است یا لکه دارد و بنابراین نمیخواهید رنگ آن بازتاب شود چسب بین ونیر و دندان به گونه ای انتخاب میشود که مشابه عاج، مات باشد و نور از چسب بازتاب شود. به این صورت تیرگی دندان پنهان میشود. در صورتی که چسب شفاف باشد تیرگی دندان را نشان میدهد.
در صورتی که مشکل تیرگی دندان وجود نداشته باشد، چسب شفاف انتخاب میشود تا نور از ونیر و چسب بین ونیر و دندان عبور کرده و از ساختار مات دندان که در زیر آن قرار دارد بازتاب شود. در شرایطی که تغییر رنگ مورد نیاز جزیی باشد، از چسب بسیار شفاف استفاده میشود.
3- مقاومتر و طبیعیتر از باندینگ کامپوزیت
یکی از روشهایی که در بسیاری از مواقع به جای ونیر استفاده میشود، باندینگ کامپوزیت است. اما تفاوت زیادی بین ونیر پورسلین و باندینگ وجود دارد. کامپوزیت نیمه شفاف است به این معنی که هنگام برخورد نور با سطح آن، بیشتر نور منعکس میشود و نور کمتری در مقایسه با ونیر پورسلین به داخل نفوذ میکند. به همین علت این نوع لمینت از نظر زیبایی و ایجاد ظاهر طبیعی مشابه دندان، به پای پورسلین نمیرسد.
مزیت دیگر ونیر پورسلین مقاومت آن در مقابل تغییر رنگ و لکه است. ونیر باندینگ کامپوزیت به مرور زمان دچار تغییر و لکه میشود.