آیا تورم ناشی از جراحی فک زیاد است؟
تورم جراحی فک
مدت زمان مطالعه: 12 دقیقه
با جراحی ارتوگناتیک تورم متوسطی انتظار می رود. به منظور محدود کردن میزان تورم و بهبود راحتی بیمار، از تجویز استروئید با دوز بالا بعد از عمل استفاده می کنیم. این شامل یک دوز خوراکی در شب قبل از جراحی و به دنبال آن دوز داخل وریدی در اتاق عمل و بعد از عمل در بیمارستان است. میزان تورم از بیمار به بیمار دیگر متفاوت است. به طور معمول پس از دو هفته به شدت بهبود می یابد و در چهار تا شش هفته 90 درصد برطرف می شود. ممکن است تا 6 ماه طول بکشد تا 10 درصد آخرین تورم برطرف شود، اگرچه این امر معمولاً فقط توسط بیمار و خانواده نزدیک متوجه می شود.
درصد افرادی که بعد از جراحی دچار عفونت می شوند چند درصد است؟
بروز عفونت به دنبال جراحی ارتوگناتیک یا فک بسیار کم است. در ادبیات، بروز بین 6 تا 15 درصد گزارش شده است. این ارقام به نظر ما بالاست. هنگامی که عفونت رخ می دهد، عفونت به راحتی با آنتی بیوتیک و تخلیه با حداقل ناراحتی و بدون عوارض طولانی مدت درمان می شود.
برای جلوگیری از عفونت چه باید کرد؟
در طول جراحی فک، ما از آنتی بیوتیک های داخل وریدی با دوز بالا برای پیشگیری از عفونت استفاده می کنیم. روش دقیق جراحی و انجام عمل جراحی به شیوه ای کارآمد نیز میزان عفونت را کاهش می دهد. گاهاً اگر در حین جراحی از پیوند استخوان استفاده شود، درمان آنتی بیوتیکی را به مدت هفت تا ده روز پس از ترخیص به صورت خوراکی ادامه می دهیم. بیماران ما همچنین با دهانشویه ضد باکتریایی به خانه فرستاده می شوند تا به تمیز نگه داشتن زخم ها کمک کند و در مورد اقدامات دقیق بهداشت دهان آموزش داده می شوند. بهداشت مناسب دهان بعد از عمل در کاهش بار باکتریایی در دهان و مجاور زخم های جراحی مهم است.
دکتر فاطمه تیموری ، متخصص ارتودنسی اصفهان و متخصص جراحی فک و صورت در اصفهان ، فارغ التحصیل دوره تخصصی ارتودنسی در سال ۱۳۹۱ و عضو هیات علمی بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اصفهان که در زمینه ی تورم جراحی فک نیز متخصص هستند و مفتخر هستند به شما بیماران گرامی خدمات ارائه دهند.
آیا به پیگیری طولانی مدت نیاز است؟
پس از یک جراحی ارتوگناتیک، بیمارانی را برای ویزیت های متعدد پس از عمل به منظور اطمینان از بهبودی مناسب داریم. ما معمولاً بیماران را در یک هفته، چهار هفته، شش هفته و 12 هفته پس از جراحی می بینیم. همچنین پس از اتمام درمان ارتودنسی و برداشتن بریسها، بیمار را در فواصل شش ماهه و ۱۲ ماهه برمیگردانیم. مجموعه نهایی رکوردها در آن زمان به دست می آید. پیگیری دقیق بعد از عمل به منظور تشخیص زودهنگام هر گونه عوارض احتمالی و همچنین اطمینان از اینکه بایت و موقعیت مناسب فک به دست آمده و پایدار است، مهم است.
JRA چیست؟
JRA مخفف آرتریت روماتوئید نوجوانان است. با فرم بزرگسالان بسیار متفاوت است. این اغلب یک تشخیص طرد است به این معنی که همه تشخیصهای دیگر رد میشوند. می تواند مفاصل گیجگاهی فکی را درگیر کند. اگر چنین است، مدیریت معمولا شامل یک رویکرد تیمی نه تنها شامل جراح دهان و فک و صورت و متخصص ارتودنسی، بلکه روماتولوژیست و سایر پزشکان نیز می شود.
هنگامی که مفاصل گیجگاهی فکی را تحت تاثیر قرار می دهد، JRA می تواند منجر به باز شدن محدود و مال اکلوژن یا نیش بد و ناهماهنگی فک ها شود. اغلب با داروهای جدیدتر که معمولاً توسط روماتولوژیست هدایت می شوند، مدیریت می شود. اگر بیماری پایدار بماند، اصلاح بایت می تواند توسط جراح و ارتودنتیست با جراحی سنتی ارتوگناتیک انجام شود. اگر بیماری فعال و مقاوم به درمان پزشکی باقی بماند، ممکن است تعویض کامل مفصل مفاصل گیجگاهی فکی ضروری باشد.
پیشنهاد مطالعه: چه موقع دندان هایم به ارتودنسی احتیاج دارد؟
آیا شکاف لب/کام روی فک تاثیر می گذارد؟
شکاف لب و/یا کام اغلب با شکاف آلوئول یا بخشهای نگهدارنده دندان فک بالا یا فک بالا همراه است. بیمار معمولاً در سنین پایین تحت چندین عمل جراحی در ناحیه شکاف قرار می گیرد. به دلیل این جراحی اولیه، الگوی رشد طبیعی فک بالا را می توان محدود کرد.
هنگامی که بیمار در اواسط تا اواخر نوجوانی است، اغلب لازم است فک بالا را جلو ببریم. این را می توان در یک جراحی کامل کرد و همچنین ممکن است با جراحی فک پایین یا فک پایین ترکیب شود. در مواقعی، اگر حرکت بیش از حد بزرگ باشد که در یک جراحی منفرد کامل نشود، ممکن است روشی به نام استخوان سازی حواس پرتی برای تغییر موقعیت فک انجام شود. این روش فک را در طی چند هفته رشد می دهد تا به موقعیت مورد نظر برسد. معمولاً برای اختلافات بسیار بزرگ رزرو می شود.
استخوان سازی حواس پرتی چیست؟
استخوان سازی حواس پرتی فک ها بر اساس روش افزایش طول پاهای ایلیزاروف است. از بسیاری جهات، در ناحیه سر و گردن در مقایسه با اندامها به دلیل خون کافی موجود در سر و گردن، موفقتر و قابل اعتمادتر است. معمولاً برای ناهنجاری های بسیار شدیدی که در یک عمل جراحی قابل اصلاح نیستند، اختصاص دارد.
در فک پایین یا فک پایین گاهی برای پیشبرد و رشد فک به جلو به منظور باز کردن راه هوایی و اجتناب از نیاز به تراکئوستومی در نوزادان و کودکان مبتلا به میکروگناتیا شدید (فک پایین) استفاده می شود.
همانطور که قبلاً ذکر شد در فک بالا یا فک بالا اغلب در بیمارانی که تحت ترمیم شکاف لب و کام قرار گرفته اند استفاده می شود که می تواند رشد فک بالا را محدود کند. این می تواند منجر به ناهماهنگی شدیدتر فک ها شود. در این موارد میتوان از استخوانزایی حواسپرتی برای رشد فک در مدت زمان معینی برای اصلاح یک ناهماهنگی شدیدتر استفاده کرد.
روش استئووژنز حواس پرتی می تواند زمان بیشتری نسبت به جراحی ارتوگناتیک سنتی داشته باشد. در طی یک جراحی اولیه، دستگاه هایی روی فک پایین یا فک بالا قرار می گیرند. سپس این دستگاه ها دو بار در روز توسط بیمار در منزل یا در مورد نوزادان توسط جراح در بیمارستان چرخانده می شود. این باعث پیشرفت یا رشد فک 1 میلی متر در روز می شود. یک پیشرفت معمولی ممکن است بین 10-15 میلی متر باشد. این به دو هفته چرخش نیاز دارد. هنگامی که رشد کامل شد، دستگاهها دیگر چرخانده نمیشوند و حدود 6 تا 12 هفته در جای خود باقی میمانند تا استخوان جدید کلسیفیه شود و التیام یابد. پس از این مدت، عمل جراحی دوم برای برداشتن دستگاه های کاشته شده انجام می شود.
یکی دیگر از مزیت های استخوان سازی حواس پرتی این است که پوشش بافت نرم به معنای ماهیچه و پوست به راحتی استخوان را دنبال می کند.
احتمال اینکه بعد از جراحی حس خود را در دهان از دست بدهید چقدر است؟
پس از جراحی ارتوگناتیک، تغییرات حسی عصبی رخ خواهد داد. اعصاب درگیر با جراحی فک حرکتی نیستند، به این معنی که جراحی روی ظاهر یا حرکت صورت شما تأثیری نخواهد داشت. در فک پایین، بی حسی شامل لب پایین، چانه و بافت لثه می شود و به طور کلی، این بی حسی باید در حدود سه ماه برطرف شود. گاهی اوقات تغییرات حسی عصبی در بزرگسالان تا 18 ماه طول می کشد تا به طور کامل برطرف شوند.
گاهی اوقات، تغییرات جزئی حسی عصبی در لب پایین و چانه می تواند دائمی باشد. بی حسی دائمی پس از جراحی فک بالا (فک بالا) بسیار کمتر شایع است.
دکتر فاطمه تیموری ، بهترین متخصص ارتودنسی اصفهان و متخصص جراحی فک و صورت در اصفهان ، فارغ التحصیل دوره تخصصی ارتودنسی در سال ۱۳۹۱ و عضو هیات علمی بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اصفهان که در زمینه ی تورم جراحی فک نیز متخصص هستند و مفتخر هستند به شما بیماران گرامی خدمات ارائه دهند.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا برای راهنمایی بیشتر و همچنین رزرو نوبت با ما تماس بگیرید.
برای عضویت و مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر فاطمه تیموری همین جا کلیک کنید.