راهکار های کاهش درد براکت های ارتودنسی
۱-چند روز اولیه پس از ارتودنسی رژیم غذایی خود را تغییر دهید و حتما از غذاهای نرم استفاده کنید .در ۲۴ تا ۷۲ ساعت اولیه پس از گذاشتن براکت بیشترین درد را دارید بهتر است در این روزها فقط از غذاهای نرم مانند سوپ ، پوره سیب زمینی استفاده کنید تا به وجود براکت بر روی دندان های خود عادت کنید .
۲-غذاهای سرد و یخ زده مانند بستنی بخورید . بستنی با بی حسی که به دهان می دهد باعث تسکین درد می شود . مکیدن قطعه یخ نیز در تسکین درد مؤثر است .قطعه یخ احتمال هر گونه التهابی که ممکن است باعث تورم شود را کاهش می دهد . تا جایی که می توانید از خوردن غذاهای داغ خودداری کنید زیرا غذاهای داغ سبب واکنش براکت ها و درد و ناراحتی می شود .
از جویدن تکه های یخ خودداری کنید . زیرا غذاهای سفت و سخت به براکت ها آسیب می رساند و منجر به کم شدن نگهداری و چسبندگی براکت ها می شود . هرگز مایعات سرد و گرم را در یک زمان مصرف نکنید که این کار به مینای دندان هایتان صدمه می زند.
۳-از حلقه لاستیکی مخصوص گاز گرفتن کودک استفاده کنید به این صورت که حلقه لاستیکی را فریز کنید و در دهان خود بگذارید .
۴ – از خوردن غذاها و نوشیدنی های اسیدی پرهیز کنید . زیرا غذاهای اسیدی زخم ها و ناراحتی های دیگر دهان را تشدید می کنند .
۵- از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید . داروهای مسکن مانند استامینوفن می توانند درد را از بین ببرند . به جای تیلنول، ایبوپروفن یا ادویل مصرف کنید.توجه داشته باشید که در صورت نیاز به این داروها هر دو نوع را با هم مصرف نکنید و تنها یکی را انتخاب کنید . اگر داروهای بدون نسخه بر روی شما اثر ندارند متخصص ارتودنسی شما ممکن است قادر به تجویز یک دوز قوی از ایبوپروفن برای شما باشد.این قرص های مسکن را تنها زمانی که ضروری است مصرف کنید و هرگز بیش از ۱۰ روز از این قرص ها استفاده نکنید .
متخصص ارتودنسی شما همچنین ممکن است درمان های دیگری مانند بایت ویفر( (bite wafer را توصیه کند. بایت ویفر محصولی است که شما در روز می توانید از آن استفاده کنید. به این طریق که هر یک ساعت برای چند دقیقه چند مرتبه باید آن را گاز بگیرید. این عمل گاز زدن به تولید گردش خون در لثه کمک می کند، در نتیجه می تواند درد را کاهش دهد.
۶- برای از بین بردن درد از داروهای بی حسی موضعی استفاده کنید . این دارو ها منطقه درد را برای چند ساعت بی حس می کنند و در دهان شویه ها و ژل ها قرار دارند .
۷- دهان خود را با آب نمک شستشو دهید .آب نمک درد و ناراحتی دهان شما را تسکین می دهد و هر گونه زخمی که ممکن است به علت وجود براکت ها در داخل گونه و دهان شما ایجاد شود را درمان می کند. برای درست کردن محلول آب نمک، یک قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب گرم بریزید. نمک را در آب هم بزنید تا محلول آب نمک آماده شود. مقداری از این محلول را در دهان خود به مدت یک دقیقه بچرخانید و بیرون بریزید. از این محلول چند بار در روز استفاده کنید .
۸- از موم ارتودنسی استفاده کنید . موم ارتودنسی به عنوان یک مایع بین براکت ها و داخل دهان شما استفاده می شود .تکه کوچک به اندازه یک نخود از موم را بردارید و به شکل توپ کوچک در آورید . گرد کردن موم باعث گرم شدن و آسان تر شدن استفاده از آن می شود . با استفاده از یک دستمال کاغذی ابتدا محل براکت را خشک کنید و موم را مستقیما بر روی آن فشار دهید . در صورت نیاز این کار را تکرار کنید .
۹- زیر نظر متخصص ارتودنسی خود دائما از کش های ارتودنسی استفاده کنید تا به آن عادت کنید . این کش ها به براکت کمک می کند تا فک ها هم تراز شوند .
۱۰-عادت مسواک زدن خود را تغییر دهید و از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس استفاده کنید . خمیر دندان مخصوص دندان های حساس حاوی یک ماده شیمیایی به نام نیترات پتاسیم است که با محافظت از اعصاب لثه، حساسیت دندان ها را کاهش می دهد .هنگام مسواک زدن حتما از مسواک نرم استفاده کنید . هرچه برس مسواک نرم باشد مانع شکستن و جدا شدن براکت ها می شود .پس از هر وعده غذایی نخ دندان و مسواک را فراموش نکنید . لثه ها را با مسواک نرم ماساژ دهید . مسواک را به آرامی و به صورت دایره وار بر روی لثه خود قرار دهید.
راهکار های کاهش درد براکت های ارتودنسی
۱۱- هنگامی که براکت می گذارید تا زمانی که به آن عادت می کنید برای معاینه و چک ، هرچند وقت یک بار حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید . در صورتی که درد غیر قابل تحملی دارید می توانید به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کرده و از او بخواهید تا براکت ها را شل کند .
در این جلسات می توانید از متخصص ارتودنسی خود در خواست کنید تا سیم های بیرون زده از انتهای براکت ها را کوتاه کند. گاهی اوقات قسمت کوچکی از سیم از انتهای براکت ها بیرون زده و از داخل دهان می تواند ناراحت کننده باشد و باعث زخم های دهانی شود.از متخصص ارتودنسی خود بخواهید تا انتهای سیم ها را قیچی کند تا شما بلافاصله احساس راحتی کنید.
اکنون زمان آن رسیده است که اگر با براکت های ارتودنسی مشکلی دارید و یا با مشکلاتی نظیر سردرد و یا زخم های دهانی مواجه شدید به متخصص ارتودنسی خود بگویید. ممکن است راه حل های دیگری وجود داشته باشد که می تواند برای کمک به حل این مشکل یا مشکلات باشد.
از متخصص ارتودنسی خود درباره استراتژی های دیگر برای کاهش درد و ناراحتی سوال کنید.متخصص ارتودنسی شما ممکن است توصیه هایی داشته باشد که به شما برای کاهش درد و ناراحتی کمک کند. آنها بیماران مختلفی را درمان کرده اند و درمان های مختلف را که روی بیماران اثر داشته نیز بخوبی می دانند. بنابراین حتماً در رابطه با ناراحتی خود با متخصص ارتودنسی تان مشورت کنید.
۱۲-محل آسیب را پیدا کنید .پیدا کردن محل آسیب _ اگر جراحتی به دهان شما وارد شده و مطمئن نیستید که جراحت کجاست، انگشت و یا زبان خود را در داخل دهان خود قرار داده و حرکت دهید تا منطقه آسیب را پیدا کنید. شما باید یک ناحیه درد یا تورم احساس کنید. متوجه شوید که کدام یک از براکت ها، سیم، بند و یا …. باعث جراحت شده است.
راهکار های کاهش درد براکت های ارتودنسی
دکتر فاطمه تیموری
بورد تخصصی ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت
متخصص ارتودنسی اصفهان
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان
جهت اطلاع از آدرس و ساعات کاری به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید:
نظرات و سوالات خود را در بخش نظرات و دیدگاه ها برای خانم دکتر ارسال نمایید: