ارتودنسی چگونه باعث آفت دهان می شود؟
دستگاههای ارتودنسی بویژه زمانی که برای اولین بار قرار داده میشوند، با لثهها و یا در داخل دهان شما تماس پیدا میکنند. با گذشت زمان، این تماس باعث ایجاد زخمهای کوچک و دردناک داخل دهان میشود که به آفت دهان شناخته میشود. این آفتها معمولا به راحتی برطرف میشوند. علاوه بر درد و ناراحتی ناشی از آن، این آفتها معمولا با شکل گرد، متورم و رنگشان شناسایی میشوند. در اکثر موارد آفت به صورت سفید یا قرمز ظاهر میشود، اما در موارد عفونت میتواند زرد یا خاکستری نیز باشد.
اگر به وجود عفونت گمان بردید، لازم است به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید. با این حال، در بیشتر موارد، شما میتوانید به راحتی آفتها را به صورت خانگی و با روشهای زیر درمان کنید.
روش های جلوگیری از ایجاد زخم و آفت در ارتودنسی
با رعایت برخی نکات می توان از ایجاد زخم و آفت در حین ارتودنسی جلوگیری کرد و این مشکلات را به حداقل رساند. رعایت این نکات برای پیشگیری از ایجاد زخم و آفت دهان با بریس ارتودنسی است و در صورتی که متوجه عفونت یا زخم دردناک در دهان شدید، حتما به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید.
برخی از نکات لازم که در سلامت دندان ارتودنسی شده و همچنین جلوگیری از عفونت، زخم و آفت دهان موثر است در ادامه ذکر شده است:
- استفاده از موم ارتودنسی
- تمیز نگه داشتن دهان و دندان ارتودنسی شده
- رعایت مواد غذایی مصرفی
- استفاده از برخی داروها و مسکن ها
- استفاده از پوشش سیلیکونی مخصوص ارتودنسی
موم ارتودنسی
موم ارتودنسی به طور کلی روش ترجیحی برای جلوگیری از تماس بریسها و سایر تجهیزات ارتودنسی در داخل دهان و بدتر شدن آفت میباشد. اگر چه ممکن است در نهایت لازم باشد که متخصص ارتودنسی بریس را تنظیم کند تا مشکل کاملا از بین برود، اما استفاده از کمی موم ارتودنسی در نواحی مشکلزا، راهی عالی برای متوقف کردن درد و جلوگیری از بدتر شدن وضعیت زخم بعد از ارتودنسی خواهد بود. به علاوه، برخی از مومهای ارتودنسی حتی شامل ترکیباتی مانند ویتامین E و یا آلوئه ورا هستند که میتوانند روند بهبودی را افزایش دهد.
تمیز نگه داشتن دهان
پاکیزه نگه داشتن دهان نکته کلیدی برای جلوگیری از عفونت است، که این عفونت در نهایت میتواند آفتها را بدتر کند و همچنین باعث دردناک شدن آنها گردد. بنابراین، بهتر است به طور مرتب دهان خود را با آب نمک گرم بشویید، زیرا این امر باعث میشود تا عفونتهای آفت از بین برود و از بدتر شدن مشکل در اثر وجود باکتری جلوگیری شود. یک راه دیگر این است که، از یکی از محصولاتی که به طور خاص برای آفت دهان طراحی شدهاند و یا حتی از مقداری هیدروژن پراکسید برای شستشو، استفاده کنید.
متاسفانه، باکتری نه تنها آفت دهان را بدتر میکند، بلکه میتواند به طور مستقیم به تشکیل آنها کمک کند. ضروری است که بهداشت دهان و دندان مناسب را رعایت کنید که شامل مسواک زدن و کشیدن نخ دندان پس از هر وعده غذایی و انجام مراحل دیگری که متخصص ارتودنسیتان توصیه میکند، میباشد. با حصول اطمینان از دقت و تمیز کردن دهان و دندان چندین بار در روز، میتوانید هم به جلوگیری از آفت دهان کمک کنید و هم مطمئن باشید که هر آفتی که در حال حاضر وجود دارد عفونی نخواهد شد.
استفاده از سیلیکون یا محافظ دندانی
یکی از وسایلی که برای محافظت از دندان ارتودنسی شده بکار می رود، محافظ های دندانی ارتودنسی است که از جنس سیلیکون ساخته شده است. این محافظ ها روی دندان ارتودنسی شده قرار میگیرند و از برخورد فلز ارتودنسی با لب و دهان جلوگیری می کنند. زمانی که بریس های فلزی با بخش های داخل دهان برخورد نداشته باشد، مشکل زخم شدن و ایجاد آفت دهان بعد از ارتودنسی پیش نمی آید. لذای استفاده از این محافظ ها بادی به صورت جداگانه آن ها را خریداری کنید که ممکن هزینه به نسبت زیادی برای شما داشته باشد
دوری از غذاهای خاص برای رفع آفت و زخم ارتودنسی
غذاهای بیش از حد اسیدی، شور و یا تند میتواند به طور جدی آفتهای دهان را تحریک کند، به این معنی که خوردن این غذاها موجب درد و احساس سوزش بیشتری میشود. به طور مشابه، نوشابه و سایر نوشیدنیهای گازدار نیز اثر تحریک مشابه بر آفت دهان شما دارد. حتی غذاهایی که باید بیش از حد جویده شوند، گزینه مناسبی نخواهند بود، زیرا باعث حرکت بیشتر دهان شما میشود، و بریسها بیشتر با پوست دهانتان تماس مییابد. بنابراین، اگر در حال حاضر دچار آفت دهان هستید، لازم است از خوردن یا نوشیدن هر چیزی که ممکن است زخمها را تحریک کند یا مشکلات شما را بدتر کند، اجتناب کنید.
در واقع، بهتر است تا زمانی که آفت شروع به بهبودی کند، از یک رژیم غذایی نسبتا ملایم شامل غذاهایی که به راحتی قابل بلع هستند، استفاده کنید. یکی از گزینههای مهم ماست است، زیرا نه تنها به آسانی قابل بلع است، بلکه شامل پروبیوتیکهای قوی است که میتواند به سرعت بخشیدن روند بهبودی کمک کند.
وقتی تمام موارد ناموفق بود، به دنبال مسکن باشید
اگر چه تمام روشهای فوق قطعا به کاهش درد آفت دهان کمک میکند اما ممکن است استفاده از یک تسکین دهنده دیگر در قالب قرصهای مسکن یا داروهای موضعی لازم باشد. مصرف کمی آسپیرین یا ایبوپروفن معمولا برای تسکین درد و سپری کردن روز کافی است. با این حال، اگر درد بیش از حد و غیر قابل تحمل احساس کردید، میتوانید از یک مسکن خوراکی برای کمک به بیحسی ناحیه استفاده کنید.
با این حال، اگر تصمیم به انجام این کار گرفتید، ضروری است که محصولی را انتخاب کنید که به طور خاص برای استفاده برای آفتهای دهان طراحی شده است. متأسفانه برخی از ژلها و خمیرهای خوراکی ممکن است سبب درد بیشتر شما شوند، به همین علت است که فقط باید از محصولاتی استفاده کنید که برای آفتهای دهان تایید شدهاند. اگر در شک و تردید هستید، تماس با متخصص ارتودنسی و درخواست توصیه از او بهترین کار است.
واقعیت این است که شما برای مقابله با آفتهای دهان بعد از ارتودنسی، راههای زیادی در اختیار دارید، به این معنی که مجبور نیستید به خاطر داشتن بریس یا اینویزیلاین رنجی تحمل کنید. در بسیاری از موارد، همه چیزی که برای از بین رفتن سریع آفت و زخم در ارتودنسی لازم است، پرهیز غذایی و توجه به بهداشت دهان است. با این حال، اگر در اثر آفت دهان درد شدید یا خونریزی داشته باشید یا به وجود عفونت شک کردید، مراجعه به متخصص ارتودنسی برای ارزیابی و درمان کاملتر، راه حل مناسبی است.